Test av Feisol Tripod CT-3472LV och Ball head CB-50D

Feisol CT-3472LV and CB-50D
Feisol CT-3472LV and CB-50D
Feisol CT-3472LV and CB-50D

Ett bra stativ och kulled är ett måste för en fotograf. Jag har i många år använt mig av ett Manfrotto 055 XPRO B stativ med Manfrotto 488RC4 kulled. Ett mycket bra kombination för mindre kameror, men när utrustning blir tyngre och du vill kanske vinkla kameran t.ex. som vid matfotografering så är det svårt med stabiliteten. Manfrotto kombinationen har inte klarat av min Nikon D3x riktigt tillfredsställande, det har helt enkelt inte fungerat för precisions fotografering samt vid multipla exponeringar. Dan Lindberg har i flera år påtalat bristen med mitt Manfrotto stativ men jag har vant mig med det och fått det att fungera ändå. Jag har dock på senare tid börjat att irritera mig mer och mer på dess tillkortakommande.

Feisol CT-3472LV and CB-50D

Jag har under en längre tid titta runt på olika alternativ till Manfrotto stativet som jag har. Det finns otroligt mycket att välja på. Ett fabrikat växte sig allt intressantare efter att mina undersökningar blev mer omfattande, Feisol. Jag fick kontakt med René Both på Feisol Europe. Efter att jag berättade för honom om hur jag använder mitt stativ så föreslog han ett Feisol CT-3472LV stativ med en CB-50D kulled. Denna kombination är c:a 10cm högre än Manfrotto vid nerfälld centerbom (se bild till höger). Trots det så är Feisol lättare samt c:a 15cm lägre när det är hopfällt eftersom benen går att vända 180 grader så att kulleden ligger mellan benen.

Feisol CT 3472LV and CB-50D
Feisol CT 3472LV and CB-50D

Feisol CT-3472LV använder sig av kraftigare dimensioner på rören (d=37mm) samt att de sitter på utsidan av centrumplattan vilket gör stativet rejält mycket stabilare än Manfrotto 055 XPRO B. En annan detalj som är viktig för mig är tätningar vid lederna vid utfällande av stativet. Vid naturfotografering är det vanligt med grus och sand letar sig in i skarvarna och då blir Manfrotto stativet näst intill omöjligt att fälla ut eller fälla i hop. Feisol stativet uppfattar jag så här långt som smidigare har en fantastiskt fin känsla vid utfällande samt i hopfällande. Att man lyckas bygga in så mycket stabilitet i ett stativ som är av så låg vikt som 2,29kg och med ett så stort och flexibelt arbetsområde som från 9cm till 182cm är en fröjd för mitt användande. Kvalitetskänslan är på topp när man fingrar på stativet och känslan kvarstår när man börjar jobba med stativet. Bör kanske även nämna att just denna versionen av Feisol CT-3472 med tillägget LV innebär att centrumbomen är av typen ”Leveling base”, det vill säga att det går att ställa vinkeln på centrumbomen utan att ändra på något av benen på stativet, kan vara en praktisk detalj när du vill ha stativet i våg för att kunna panorera kulleden med bibehållen linjäritet.

Feisol CB-50D
Feisol CB-50D

Kulleden får inte glömmas och eftersättas i en stativkombination. Hur bra stativet än är så blir det ändå inget bra resultat om kulleden är för klen och svår att jobba med. Jag valde att uppdatera min kulled i samma veva som stativet. För enkelhetens skull så valde jag Feisol CB-50D. En kulled som andas KISS (keep it simple stupid). Inte så mycket att säga egentligen. Kulan är 50mm i diameter och den är lättade genom att vara ”urborrade” så tänket med låg vikt visar sig även i denna konstruktion. 591g får anses som en låg vikt för en så pass stor kulleden med kapacitet att hålla för 19kg belastning. En liten detalj stör mig dock initialt, det är avsaknaden av ett vattenpass på såväl stativ som kulled. Nu finns det externa lösningar för detta så det löser sig, men det hade ändå varit trevligt om det varit inbyggt på en annars mycket god kombination av stativ och kulled.

Feisol som företag och i synnerhet René Both har varit mycket tillmötesgående och svarat på mina dumma frågor. Att jag sedan klantade till det vid betalandet av stativ och att det drog ut på tiden kan jag bara belasta min egen inkompetens. När jag väl lyckades att bemästra funktionen utlandsbetalning på min bank så hade jag stativet i min hand på 3 dagar.

För att sammanfatta min slutsats av Feisol CT-3472LV och CB-50D så är jag mycket nöjd och det är ett rejält lyft jämfört med mitt Manfrotto 055 XPRO B och 488RC4.

Snart kommer det att dyka upp bilder här på bloggen skapade med mitt nya stativ.