Hasselblad Extension Tube H 13 mm

Gaffel_0029

 

För att ändra på närgränsen på mina Hasselbladsobjektiv använder jag en mellanring. Bilden här ovan hade jag aldrig kunnat ta med mitt HC 2,2/100 då det har en närgräns på 0,9m. För att kunna krypa riktigt nära så monterar jag en mellanring som i Hasselblads värld kallas Extension Tube H 13 mm. Och det är egentligen vad namnet säger, en förlängning på 13 mm mellan objektiv och kamerahus. Det sitter inga linser i den utan det är helt enkelt bara för att öka avståndet mellan objektivet och den digitala sensorn.

Kameran fungerar i stort sett detsamma som utan mellanring, det man får försaka är autofokus. Men det är egentligen inget problem då jag ändå brukar fokusera manuellt när jag är så här nära ett objekt. Bilden är tagen med bländare F8, lägg märke till det korta skärpedjupet trots valet av bländare F8. Ju närmare du kommer ditt objekt desto kortare blir ditt skärpedjup utan att ändra ditt val av bländare.